dinsdag 14 december 2010

5 x Stockholm!


Stockholm in een notendop: relaxed, schoon, vriendelijke mensen (heel veel mooie, zoals van te voren beloofd, zag ik niet), overal koffiebarretjes met barista's die de lekkerste koffie's maken, heerlijk eten, shoppen, kortom: een stad om van te houden! Overigens bestel je, behalve in restaurants, overal aan de bar! Scheelt weer tevergeefs wachten tot iemand bij je tafeltje komt...


1. Djurgarden & Skeppsholmen
Ideaal voor een lazy sunday. Slenteren door het mooie park, brunchen bij de open haard van restaurantje Flickorna & Voltaire (Rosendalsvagen 14). Weer terug naar de metro slenteren via de mini boulevard langs het water (Strandvagen).

2. Gamla Stan en omstreken
 Hoewel ik in dit gedeelte de meeste toeristen tegenkwam voelt het totaal niet toeristisch aan. Snuif hier de cultuur en geniet tussen de locals van een latte en een gigantische kaneelunit. Weet niet meer hoe de Zweesde zoetigheid heet, maar de lekkerste at ik bij KaffeKoppen (stortorget 18-20. Neem de tijd voor deze wijk! Naast het hoge cultuur gehalte zijn hier ook vele kleine, leuke boetiekjes te vinden.


3. Winkelen in Norrmalm & Ostermalm
Als je traditioneel wil shoppen bij de bekende Zweedse merken moet je in deze wijken zijn. Fillapa K., By Marlene Birger, Face (fijn dierproefvrij make up merk) en andere bekende merken vind je hier. Als je niet zoveel zin hebt om veel te lopen kun je ook naar warenhuis PUB. Supermooi, origineel en naast gevestigde merken (Acne, Designersremix) ook wat kleinere beginnende labels.


4. Sodermalm & Langholmen
Oftewel: SoFo. Relaxte sfeer, vintage winkels en kleine boetiekjes. Winkel aanrader: Grandpa. Absolute nummer 1 lunch aanrader: Urban Deli. De kok maakte speciaal voor mijn moeder een kreeftje klaar. Lekker eten en gezellig zitten. Daarnaast kan je er ook vanalles kopen (aan etenswaar). Ooit (in de nabije toekomst?) opent Beter&Leuk een Deli die lichtjes hierop gebaseerd is. Joehoe!

5. Mellqvist (rorstrandsgatan 4)
Mams en ik kwamen bij toeval in dit straatje terecht en we vonden het meteen de vondst van de eeuw. Bovenstaand (in de kop) is een superleuk koffie en lunch tentje, we hebben er niet gegeten alleen koffie gedronken, maar het had zo'n te gekke uitstraling. In dit gezellige straatje zitten nog andere leuke lunchtentjes, een sieradenwinkeltje met, naast mooie sieraden, originele kaarten en Plagg. Deze laatste is een winkel met Zweedse en internationale merken. Samsoe, Fillipa K (again, daar kun je in Stockholm niet omheen) en onze eigen Scotch&Soda.

6.  Berns (berzeliipark) & B.A.R (Blamsieholsgatan 4a).
In de eerste eet je zalige sushi onder een kroonluchter in de tweede eet je vis

Voor meer tips en stadswandelingen (wij hebben ze allemaal gedaan!) koop het boekje 100% Stockholm. Check voor  je gaat de momedia website voor een Stockholm update!

2 opmerkingen:

  1. Thanks voor de tips Han! Ga morgen onverwachts drie dagen... Linda opzoeken. Zie je zondag, zin an! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stockholm lijkt me heerlijk! Heb je ook een tip voor een hotel of B&B? Ciao, Chantal

    BeantwoordenVerwijderen