zaterdag 12 februari 2011

Lighten up, Sugar!



Je lijf is niet zo blij met suiker. Het  maakt je moe en bevordert huidveroudering. Niet teveel dus. En kijk uit met verborgen suikers in (soja) melk en alles uit pakjes en zakjes ( is eigenlijk sowieso een no go, maar allez)  In JAMIE, making you a better cook vond ik onderstaand, suikerloze, recept voor een Carrot, Apricot & Honey taart.

* 125  sap+zest van 1 bio sinasappel
* 175 gram ongezwavelde gedroogde abrikozen in kleine stukjes
* 200 gram honing (bio & goeie kwaliteit!)
* 4 bio eitjes
* 100 ml zonnebloemolie
* 250 gram volkoren bloem (of probeer eens speltbloem)
* 150 gram rijstbloem
* 2 theelepeltjes bicarbonate of soda
* 2 theelepeltjes bakpoeder
* mespunt zout
*  2 theelepeltjes koekkruiden
* 400 gram geraspte  winterpeen
* 100 gram walnoten (licht geroosterd en kleingesneden)
* zest van 1 bio citroen

Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een taartvorm met een doorsnede van 23cm in.

Stop het sap, de zest en de abrikozen in een kleine pan en verwarm tot het kookpunt. Draai het vuur uit en laat trekken. Klop met een handmixer de honing, eitjes en olie door elkaar. Mix ongeveer 4 minuten. Meng in een andere kom de bloem, bicarbonate, bakpoeder, zout & kruiden. Voeg deze toe aan het ei mengsel. Voorzichtig roeren met een houten lepel. Gooi het mengsel in de bakvorm en bak 35 - 40 min.

Als je trouwens op je lijn wil letten kun je dit mengsel ook in een cakevorm bakken en zonder topping eten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een kleiner stuk van de taart nemen met de topping. Klop met een handmixer 300g cream cheese los en luchtig. Voeg dan  zest van 1 bio citroen en sinaasappel en 3 lepels honing toe en mix nog 2 minuten. Als de taart is afgekoeld, smeer je de topping met een spatel op de taart.

Bij Ikea verkopen ze beneden op de keukenafdeling trouwens geweldig handige mengkommen voor weinig. Ze zijn wit en groot en bevatten een handig tuitje en een handvat. Ideaal voor als je veel taarten maakt.

1 opmerking: