vrijdag 25 maart 2011

Veganlicious Venkelsoepje!

Eigenlijk ben ik een maandje of wat te vroeg, want eigenlijk kun je venkel t best in mei en juni eten. Behalve lekker helpt venkel (en dan vooral de zaadjes) ook bij spijsverteringsproblemen. En t schijnt zelfs dat je, uiteraard bij veelvuldig gebruik, grotere borsten krijgt. Daarom, naast het soepje, een bonusreceptje met venkel!

Venkelthee
Vul een thee ei met venkelzaadjes (verkrijgbaar bij de toko), laat 5 minuten trekken in een glas kokend water met een schijfje citroen erin. Zoet evt. met honing (van goede kwaliteit)


Venkelsoep
Het recept komt uit bovenstaand kookboek van Lisette Kreischer.

In huis hebben (voor 4personen):
2 peren
2 venkelknollen
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 lente-uien, gesnipperd
25 gram rijst
1 liter groentebouillon (ik gebruik altijd een natuurwinkel variant zonder gist)
een klein handje verse tijm
6 zongedroogde tomaatjes (de droge versie)
olijfolie
balsamicoazijn (kies voor goede kwaliteit)
zeezout en versgemalen peper

Snijd de venkel in kleine stukjes en hak het groene gedeelte fijn. Schil een peertje en snijd dat in kleine stukje. Verhit een laagje olie in de pan. Fruit hierin de ui met de knoflook en de venkel (zonder het groen). Voeg de rijst toe en bak die een minuut mee, tot de korrels glanzen. Voeg de bouillon toe, samen met het venkelgroen en de stukjes peer. Kook de soep op een laag vuur en met het deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar. Blender het geheel glad. Snijd de andere peer met de schil in dunne plakjes. Dep deze goed droog. Verhit een laagje olie in de koekenpan en bak de plakjes peer tot ze goudbruin zijn. Zet het vuur uit en houd de plakjes apart. Bak in een koekenpan de zongedroogde tomaatjes en voeg ze samen met de tijm aan de soep toe. Breng op smaak met wat druppels olijfolie, balsamicoazijn, zeezout en versgemalen zwarte peper. Serveer de soep met een plakje gebakken peer.

P.S. Tijdens het tikken van dit stukje luisterde ik naar de nieuwe cd van Ntjam Rosie. Een erg relaxerend muziekje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten