vrijdag 9 november 2012

Yotam's overvolle groentetaart


Nieuw op de Beter&Leuk lunchkaart! Uit Yotam Ottolenghi's Plenty.

1 rode en 1 gele paprika
ca. 1dl olijfolie
1 aubergine (in blokjes)
1 zoete aardappel (geschild en in blokjes)
1 courgette (in blokjes)
2 uien (in dunne ringen)
2 laurierblaadjes
300g korstdeeg (liefst zelfgemaakt en anders van de banketbakker)
de blaadjes van 8 takjes tijm
120g ricotta
120g feta
7 cherrytomaatjes (gehalveerd)
2 middelgrote scharreleieren
2dl slagroom
zout en peper

Leg de paprika's (zaadlijsten verwijderd) in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Zet in een voorverwarmde oven (230 graden). Vermeng de blokjes aubergine in een kom met 4EL olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze in een enkele laag in een grote braadslee en zet ze in de oven een richel onder de paprika's. Doe na 12 min de blokjes zoete aardappel bij de aubergine en rooster ze 12 min. Voeg nu ook de courgette blokjes toe en rooster alles nog 10 min. De paprika's moeten nu geblakerd en alle overige groenten gaar zijn. Neem alles uit de oven en schakel terug naar 160 graden. Dek de paprika's af met folie, ontvel ze na 10 min en scheur het vruchtvlees in repen. Verhit intussen 2EL olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Fruit de uien met de laurier en wat zout af en toe omscheppend 25 min tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij. Vet een ondiepe taartvorm van 22cm doorsnede met een losse bodem in. Rol het deeg uit tot een ronde lap van circa 3mm dikte en 28cm doorsnee. Leg de deeglap in de vorm, druk het in de rand en laat het teveel over de rand hangen. Leg een vel bakpapier in de vorm die ook de deegranden bedekt en vul hem met droge peulvruchten. Bak de bodem 30min blind in de oven. Schud de steunvulling eruit, verwijder het bakpapier en bak de deegbodem in nog 10-15min goudbruin. Neem hem uit de oven en laat hem iets afkoelen. Verdeel de uien in de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas in kleine dotjes op de groenten en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven. Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm; laat de tomaten en kaas onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog 35-45min tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10min staan voor je de overhangende stukken deeg eraf breekt; neem de taart uit de vorm en dien hem op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen